Posts Tagged ‘ repair ’

Panduan Asas Troubleshoot Masalah Biasa Windows

Takleh Masuk Windows.

korang punya komputer boleh boot dengan elok. korang nampak tulisan2 yg biasa keluar bila start komputer. tapi korang takleh masuk windows. korang tunggu punya tunggu tak masuk gak windows.

langkah yg boleh diambil adalah:

1. masuk safe mode.

untuk masuk safe mode, korang kene tekan key F8 pada masa yg betul bila korg start ON komputer korang. kalau tak tau bile masa yg betul tu, korg tekan je key F8 tu banyak kali bila korg ON komputer. kemudian akan keluar menu utk korang pilih Safe Mode.

Kalau korg boleh masuk Safe Mode, kemungkinan masalah komputer korg berpunca dari hardware ke, driver ke, atau kemungkinan spyware.

2. kalau takleh masuk gak safe mode?

kalau takleh gak, korang cube “Startup Repair” tools (untuk Windows 7 & Vista shj). cara nak access Startup Repair ni adalah sama macam korg nak access menu Safe Mode, cuma korg kene cari Advance Boot Options.

kemudian click “Repair Your Computer”

ataupun korg boleh gunakan Windows CD korg, boot pakai CD tu, dan pilih Repair. (hanya utk Windows 7 & Vista)

Advertisements